Veliki protesti protiv klimatskih promjena održavaju se širom Njemačke Istaknuto

Autor  Sep 24, 2021

Više desetina tisuća aktivista za borbu protiv klimatskih promjena, uključujući i tinejdžerku Gretu Thunberg, održalo je proteste u gradovima diljem Njemačke kako bi izvršili pritisak na kandidate na parlamentarnim izborima koji se u toj zemlji održavaju u nedjelju 26. rujna.

Organizator demonstracija je omladinski pokret "Petkom za budućnost" koji smatra da je politička elita iznevjerila mlade.

"Političke stranke nisu dovoljno ozbiljno shvatile klimatsku katastrofu. Velika promjena može biti samo ako izvrši pritisak na ulicu", reklama je liderka njemačkog ogranka pokreta Luise Neubauer, koja je većim strankama poručila da više nemaju nikakav izgovor za nereagovanje.

Širom Njemačke planirano je više od 400 "klimatskih štrajkova" na čelu s Thunbergovom za koji se očekuje da će održati govor ispred Reicstaga u Berlinu.

Protesti će biti organizirani pod sloganom "Mi smo mladu i svijet nam je potreban" i "Sve za klimu".

Glavni zahtjev demonstanata je ograničenje zagrijavanja Zemlje na maksimalnih 1,5 stupnjeva Celzijusovih stupnjeva kao što je navedeno u Sporazumu iz Pariza 2015. godine.

Pokret "Petkom za budućnost" nastao je u kolovozu 2018. godine kada su Thunbergova i drugi aktivisti svake petke sjedili ispred zgrada parlamenta Švedske u znak protesta zbog nedostataka djelovanja protiv klimatskih promjena.

IZVOR: Agencije