Svemirskom brodu Virgin Galactic zabranjeno letjeti do kraja istrage Istaknuto

Autor  Sep 03, 2021

Američka agencija za avijaciju (FAA) objavila je u četvrtak da svemirski brod kompanije Virgin Galactic neće ponovo letjeti sve do zaključenja istrage o incidentu tokom leta u julu kada je nekoliko minuta u svemiru bio i milijarder Richard Branson, utemeljitelj kompanije.

“Svemirski brod SpaceShipTwo kompanije Virgin Galactic neće moći letjeti dok FAA ne odobri izvještaj o istrazi ili navede da problemi povezani s incidentom ne utječu na javnu sigurnost”, navodi se u izjavi, prenosi Hina.

Istraga se vodi o odstupanju od putanje tokom tog leta u julu koji je bio pomno medijski popraćen i koji je trebao obilježiti ulazak kompanije u doba svemirskog turizma.

“SpaceShipTwo je odstupio od putanje koju je odobrila kontrola zračnog prometa, u povratku prema Spaceport America”, svemirskoj bazi koju kompanija koristi u pustinji Novog Meksika, navodi se u saopćenju.

Sigurnosna upozorenja


U srijedu je list New Yorker objavio članak u kojem stoji da su u kokpitu broda tokom leta bila upaljena sigurnosna upozorenja, koja upozoravaju na težak problem koji je mogao dovesti do smrtonosnog ishoda.

Problem putanje mogao je ugroziti fazu povratka na Zemlju, navodi taj list.

U saopćenju prije objave FAA, Virgin Galactic je oštro osporio zaključke tog članka.

“Kada se brod našao na udaru vjetrova na velikim nadmorskim visinama, to mu je promijenilo putanju, a piloti i sistem pratili su putanju kako bi ostali u sklopu parametara misije”, precizirala je kompanija. “Naši piloti su prikladno odgovorili na promijenjene uvjete leta”.

IZVOR: AGENCIJE