Obnovljen luster iz rimskog perioda

Autor  Sep 02, 2021

Arheolozi su obnovili jedini do sada pronađeni rimski luster koji je korišćen za raskošne bankete prije dvije hiljade godina.

Artefakt je otkriven tokom arheoloških iskopavanja u Alikanteu, u Španiji. Vjeruje se da je luster izradio lokalni majstor po imenu Lusijus Eros. Lusijus je brendirao i označavao svoje umjetničke radove i to je pomoglo da stručnjaci otkriju autora predmeta.

Vjeruje se da datira iz prvog vijeka nove ere i da je prvi te vrste koji je pronađen, prenose agencije.

Luster kružnog oblika, koja se koristio u doba Rimskog carstva, u vrijeme vladavina Avgusta i Tiberija, za osvjetljavanje velikih prostora ima prečnik od pola metra i podloge za 32 svijeće.

Artefakt, koji je s ljubavlju restaurirala lokalna nastavnica istorije umjetnosti Marija Mendiola, izložen je u muzeju Elda u Alikanteu, Španija.

Još četiri slična svijećnjak-lustera pronađena su na arheološkom nalazištu Elo-Monastil, gdje se vjeruje da je Eros imao svoju radionicu sa pećima.

Njegova radionica je prvi put otkrivena 1989. godine, a ostaci peći kasnije - 2009. i 2010. godine.

Profesor antičke istorije na Univerzitetu "Alkala de Henares" Antonio M. Poveda objasnio je da je za analizu lustera izrađenih u ovom stilu potrebno mnogo stručnosti.

Bili su prilično rijetki i pravljeni su samo po narudžbi bogatijih ljudi u gradovima, koji su imali velike prostorije koje su tražile dobro osvjetljenje.

Svijećnjak-lustere od pečene gline ubrzo su zamenile lampe od metala.