"Aquair" izdvaja vodu iz vazduha Istaknuto

Autor  Avg 05, 2021

Španska kompanija osmislila je sistem za ekstrakciju vode iz vazduha kako bi omogućila snabdijevanje sušnih područja u kojima vlada nestašica vode.

"Cilj je pomoći ljudima", rekao je Enrique Veiga, 82-godišnji inženjer koji je izumio mašinu u vrijeme velikih suša koje su pogodile jug Španije devedesetih.

On je dodao da je cilj doći do mjesta poput izbjegličkih kampova koji nemaju vodu za piće.

Uređaji koje proizvodi njegova kompanija "Aquair" već isporučuju čistu i bezbjednu vodu zajednicama u Namibiji i libanskom izbjegličkom kampu.

"U selima koja smo posjetili u Namibiji bili su zapanjeni, nisu razumjeli, i pitali su nas odakle voda dolazi", rekao je on.

Mašine koriste električnu energiju za hlađenje vazduha sve dok se ne kondenzuje u vodu, pri čemu se koristi isti efekat koji izaziva kondenzaciju u klimatizacionim jedinicama, odnosno klima uređajima.

Dok drugi generatori vode zasnovani na sličnoj tehnologiji zahtijevaju visoku vlažnost okoline i nisku temperaturu za efikasno funkcionisanje, mašine ove kompanije rade na temperaturama do 40 stepeni Celzijusa i mogu podnijeti vlažnost između 10 i 15 posto.

Mala mašina može proizvesti 50-75 litara dnevno i lako se može nositi na kolicima, ali veće verzije mogu proizvesti i do 5.000 litara dnevno.

"Naša ideja nije samo da napravimo uređaj koji je efikasan, već i da bude koristan za ljude koji moraju da hodaju miljama po vodi ili da kopaju bunare", objasnio je Veiga.