Kraj za svadbe i proslave u Srbiji - ukidaju se dozvole

Autor  Okt 16, 2020

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar kizjavio je kako će insistirati na tome da lokalni Krizni štabovi u ovoj zemlji više ne izdaju "specijalne dozvole" za svadbe i proslave, pošto takva okupljanja, kako je naveo, daju priliku korona virusu da cirkuliše.

Lončar je u jutarnjem programu TV Pink podsjetio da je prije sedmicu dana u bolnicama bilo nešto više od 270 pacijenata sa covidom, da bi ih danas bilo 359, objavila je N1 Srbija.

"To je porast za samo nedelju dana, i to je rezultat žurki, proslava i svadbi. Primetili smo da su Krizni štabovi na lokalu počeli da daju neke 'specijalne dozvole' da se orgaizju proslave i slično, i insistiraćemo na tome da se takve dozvole ne daju. Dragi građani, ne mogu da se održavaju okupljanja sa više od 30 ljudi", poručio je Lončar.

On je naveo da je posredstvom Viber broja za prijavu kršenja zaštitnih mjera do sada stiglo oko 950 predstavki, a da su "na desetine procesuirane".

Poseban apel uputio je onima koji su pozvani kao gosti na svadbe i slavlja.

"Nije sramota da kažete - vidite kakva je situacija, rizično je, poslaćemo poklon ali nećemo doći", sugerisao je Lončar.

On je dodao da bolnički dan liječenja od covida košta više od hiljadu eura, osim što podrazumijeva angažovanje medicinskih radnika, koje je nazvao "naši heroji".

"Da li je moguće da nemamo obzira prema njima? Ili prema ljudima koji nisu zaraženi korona virusom, i koji nisu mogli da dođu do bolnica radi lečenja, pošto su sve bolnice u jednom trenutku postale kovid bolnice? Ne možemo da dopustimo da se to ponovo desi", naglasio je Lončar.

On je upozorio da se tek očekuju veće brojke zaraženih koronom, pojava težih kliničkih slika, kao i rast zaraženih drugim respiratornim infekcijama.

"Nošenje maski, održavanje distance i higijene je jedino što pomaže", zaključio je Lončar.

Atrakcija