Covid u Kini u avgustu 2019 Istaknuto

Autor  Jun 09, 2020

Istraživanje Medicinske škole Harvard, zasnovano na satelitskim snimcima parkinga oko bolnica u Vuhanu i podacima sa pretraživača, pokazuje da je virus korona možda počeo da se širi u Kini već u avgustu 2019. godine, prenosi Reuters.

Istraživanje je koristilo satelitske snimke visoke rezolucije bolničkog parkinga u Vuhanu, gdje se pojavila bolest krajem 2019. godine, kao i podatke na pretraživaču poput riječi "kašalj" i "dijareja".

Naime, ovim istraživanjem se ustanovilo da je na parkiralištima pet bolnica u Vuhanu u kasno ljeto i jesen 2019. bilo znatno više automobila nego prošle godine, prenose agencije CNN.

Osim toga, na kineskom pretraživaču Baidu u tom periodu je uočen povećan broj pretraga ključnih riječi povezanih sa zaraznim bolestima, navodi CNN.

Naučnici su, koristeći snimke iz oktobra 2018. godine, izbrojali 171 automobil na parkiralištima jedne od najvećih bolnica u Vuhanu. Godinu dana kasnije na istim parkiralištima bilo je 285 vozila, što je povećanje od 67 odsto, a u nekim drugim bolnicama bilo je povećanja i do 90 odsto.

Istaknuto je da, iako ne može da se potvrdi da su ovi podaci direktno povezani sa virusom korona, ideja da se popunjenost bolničkih parkirališta ili protok pacijenata mogu koristiti kao relativni pokazatelji za nešto što se događa u populaciji.

Džon Brovnštajn iz Bostonske dečje bolnice naveo je da je prije nekoliko godina objavljen rad o tome kako se tokom sezone gripa pune parkinzi i povećava protok pacijenata u bolnicama Latinske Amerike.

"Mogli biste predvidjeti sezonu gripa samo gledajući popunjenost parkirališta", rekao je on.

Atrakcija