Istorijski trenutak: Snimljene najdetaljnije fotografije planete van Sunčevog sistema Istaknuto

Autor  Sep 02, 2022

Blješteći gasni džin pokriven crvenim oblacima snimljen je instrumentima na teleskopu Džejms Veb, a naučnici ističu da je prva direktna fotografija egzoplanete van našeg solarnog sistema "istorijski trenutak za astronomiju".


Prva fotografija egzoplanete koju je napravio svemirski teleskop Džejms Veb ujedno je prva te vrste ikada napravljena, jer su astronomi do sada direktno snimili tek 20 egzoplaneta i to samo sa teleskopa baziranih na Zemlji.

Međutim, zbog toga što atmosfera naše planete blokira najveći dio infracrvene svjetlosti, te fotografije su veoma slabog kvaliteta i teško se raspoznaju detalji.

Fotografija koju je Džejms Veb napravio je prva fotografija egzoplanete koja je snimljena uz pomoć infracrvene svjetlosti, koja čini veći dio svjetlosti unutar atmosfere.

Zbog toga, astronomi mogu da raspoznaju mnogo više detalja na fotografiji i preciznije odrede masu i temperaturu, a omogućiće im i da raspoznaju kretanje oblaka.

"Ovo je zaista istorijski trenutak za astronomiju. Džejms Veb će nam otvoriti vrata da proučavamo planete u mnogo širem spektru talasnih dužina i da podrobnije proučavamo njihov sastav. Moći ćemo da otkrijemo i prisustvo vode", kaže profesorka Saša Hinkli sa Univerziteta Egzeter.

Direktno snimanje egzoplaneta je ogroman izazov zbog svjetlosti koju emituje zvijezda. Fokus posljednjeg posmatranja je gasni džin HIP 65426-b u sazvježđu Kentaur, koji je pet do deset puta veći od Jupitera a od Zemlje je udaljen 385 svjetlosnih godina.

Sto puta je udaljeniji od svoje zvijezde nego što je Zemlja od Sunca, što omogućava da se lakše raspozna. Uprkos tome, 10.000 puta je manje svijetao od svoje zvijezde - nešto slično kao kada biste pokušali da spazite svica pored svetionika na razdaljini od 80 kilometara.

Najnovija posmatranja utvrdila su da je atomsferska temperature na planeti 1.300 stepeni Celzijusa i da su crveni oblaci od silicijuma.

"Bilo bi to grozno mjesto za život", dodala je Hinkli, prenio je RTS.