Neman iz mora: Divovski kostur zmije od 130 metara koja je "izronila" na francusku obalu Istaknuto

Autor  Maj 25, 2023

Ovisno o plimi i oseci, Serpent D’Océan iz zraka izgleda gotovo nestvarno, kao da se diže iz oceanskih voda ili plitkih valova stvarajući gotovo filmski prizor.

Aluminijski kostur goleme zmije na francuskoj plaži u Saint-Brevin-les-Pinsu nosi važnu ekološku poruku koju širi posjetiteljima još od 2012. godine, kada je postavljen, u sklopu umjetničke izložbe Estuaire.

Skulptura Serpent D’Océan kinesko-francuskog umjetnika Huang Yong Pinga iznenađujuće je realistična, a poručuje kako bismo trebali više brinuti za svoja mora i oceane jer život u njima umire, a brojne vrste zauvijek nestaju. Metalna morska neman dugačka 130 metara izgleda kao da se i dalje kreće bez obzira na to što na sebi „nema ni trunke mesa“ oživljava ikonografiju kineskih mitoloških zmajeva.

Svojim umjetničkim djelima, Huang Yong Ping se osobito istaknuo u kineskom avangardnom pokretu 1980-ih. Smatrajući ih šokantnim, kineska vlada je zabranila mnoga njegova djela što je učvrstilo Huangovu odluku da preseli u Francusku 1989. godine. Umjetnik se često u svojem radu bavi identitetom i miješanjem različitih kultura pa motiv poput zmije inspirirane kineskom mitologijom postavljene na francusku obalu u njegovom slučaju nije iskakanje iz okvira.

Zmijine krivulje otprilike odražavaju zavoje obližnjeg mosta Saint-Nazaire, šaljući kritiku ubrzanom napretku i urbanizaciji.
Ovisno o plimi i oseci, Serpent D’Océan iz zraka izgleda gotovo nestvarno, kao da se diže iz oceanskih voda ili plitkih valova stvarajući gotovo filmski prizor.

Punkufer.hr