Znanstvenici: Mogli bi nas napasti vanzemaljci, ne shvaćate ozbiljnost situacije Istaknuto

Autor  Jan 08, 2023

Znanstvenici iz Oxforda upozorili su kako bi plan NASA-e da lokaciju Zemlje prenesu porukom u svemir mogao izazvati napad vanzemaljaca. Ranije su znanstvenici u NASA-i stvorili emitiranu poruku nazvanom 'Svjetionik u svemiru' kako bi stupili u kontakt s vanzemaljcima.

Već je ranije u 1974. emitirana i poruka Arecibo, a ova ‘ažurirana’ verzija poruke sadržavala bi osnovne matematičke i fizičke koncepte kojima bi se uspostavio univerzalni jezik, kao i informacije o biokemijskoj kompoziciji života na Zemlji. Poruka sadrži i lokaciju Zemlje, kao i podatke o Zemljinoj površini i ljudima.

Viši istraživač na Insitutu za budućnost čovječanstva u Oxfordu Anders Sandberg upozorio je kako bi dijeljenje takvih informacija velik rizik, prenosi Telegraph.

“Iako postoji mala vjerojatnost da će takva poruka doprijeti do vanzemaljaca, mogla biti imati velikog utjecaja kojeg se treba shvatiti ozbiljno”, upozorio je.

Sveukupno, rizik i potencijalna korist su maleni, smatra Sandberg, prenosi Večernji list.

Uzimajući u obzir sve prepreke s kojima bi se ta poruka susrela, i vrlo naprednoj civilizaciji ona bi vjerojatno samo zvučala kao razglednica na kojoj piše: “Volio bih da si ovdje.”

Već su ranije slane poruke u svemir, među kojima su i neki oglašivači, stoga Sandberg napominje kako je moguće da “vanzemljaci već sada dobivaju razne poruke koje su poslane iz čitavog niza razloga”.

Osim Sandberga, postoji još istraživača koji dijele isto mišljenje, među kojima je i Stephen Hawking.

Toby Ord s istog Instituta slične je argumente iznio i u knjizi objavljenoj 2020. godine, a u kojoj e predložio kako bi ova ideja prije realizacije trebala proći kroz “javnu raspravu”, smatrajući da bi i pasivne vazemaljske civilizacije mogle biti opasne te da bi poruka mogla biti dizajnirana da nas zarobi.

“Ove opasnosti su malene, ali su slabo shvaćene i još se njima dobro ne upravlja”, kazao je.

Glavno pitanje

Kako je napisao, ”glavno pitanje ostaje taj omjer između miroljubivih i neprijateljskih civilizacija”.

“Imamo jako malo dokaza na to pitanje, a uz ne postoji ni koncenzus među znanstvenicima. Obzirom na sve potencijalne rizike, ovo mi ne zvuči kao situacija u kojoj bismo mi trebali poduzeti aktivne korake”, napisao je Ord.

Ni Stephen Hawking još 2010. godine nije podupirao ovu ideju, smatrajući da komunikacija između dvaju civilizacija koje nisu na istoj razini tehnološkog napretka najčešće ne ispadne dobro za grupu koja je manje napredna, prenosi Večernji list.

“Moramo pogledati sami sebe kako bismo uvidjeli da ‘inteligentan život’ nije nešto što želimo upoznati”, kazao je, aludirajući na dolazak Europljana na američki kontinent.

 

N1 Hrvatska