Restoran kažnjava one koji ne pojedu svu hranu Istaknuto

Autor  Maj 25, 2023

Vlasnik restorana, Hitoši Sugita, objasnio je kako naplaćivanje kazni zbog bacanja hrane proizlazi iz želje da kod mušterija podigne svijest o opasnosti i važnosti ribarskog posla

Kako bi mušterijama skrenuli pažnju na težinu ribarskog posla, vlasnici japanskog restorana Hačiko im naplaćuju kazne ukoliko im ostane hrana na tanjiru.

Nakon što su shvatili da izjava “Neka djeca umiru od gladi u Africi” ne djeluje tako efikasno u borbi protiv bacanja hrane, odlučili su da goste udare tamo gdje zaista boli, po džepu.

Naime, ovdje ćete dobiti novčanu kaznu za svaku kašičicu riže koju ste ostavili na tanjiru. Razlog leži u velikoj povezanosti restorana s lokalnim ribarima. Čak je i način na koji poslužuju hranu prilično filmski. Dok konobari donosu hranu i serviraju je, pjevaju mornarske pjesme, a mušterije koje ih znaju, na njih jednako tako odgovaraju.

Vlasnik restorana, Hitoši Sugita, objasnio je kako naplaćivanje kazni zbog bacanja hrane proizlazi iz želje da kod mušterija podigne svijest o opasnosti i važnosti ribarskog posla.

- Njihov zadatak lovljenja ribe nije nimalo lak i ne opisuje se bez razloga kao hljeb sa sedam kora. Baš zbog toga, trebalo bi da budemo svjesni značaja hrane koju imamo pred sobom i budemo svjesni problema bacanja hrane - rekao je Sugita.

Jedan od najvećih specijaliteta ovog restorana je ikra lososa u sojinom sosu sa rižom – porcija koju ćete dobiti stvarno je isplativa za cijenu, ali očekuje se da barem onda imate poštovanje i pojedete je kako dolikuje.