Predsjednik na Covid certifikatu - Indijac se obratio sudu jer ne želi fotografiju premijera Modija na COVID certifikatu Istaknuto

Autor  Okt 19, 2021

U državi Kerala, na jugu Indije, sud će sljedeće sedmice razmotriti zahtjev građanina koji ne želi fotografiju premijera zemlje Narendre Modija na certifikatu o vakcinaciji protiv koronavirusa (COVID-19).

Indijac po imenu Peter M. zatražio je novu potvrdu bez Modijeve fotografije, tvrdeći da su povrijeđena njegova temeljna prava, javio je BBC.

"Stavljanjem njegove (Modi) fotografije na certifikat ulazi u privatnost građana", rekao je za BBC Peter, koji je aktivist za pravo na informiranje i član glavne indijske opozicione stranke.

Ovakav čin Peter nazvao je "samotnim" i protivustavnim te poručio kako se treba zaustaviti što je prije moguće.

"To je neprimjereno za demokratiju i apsolutno nema koristi naciji niti bilo kojem pojedincu", izjavio je Peter.

Potvrde o vakcinaciji koje izdaju Ministarstvo zdravlja Indije uključuju lične podatke o vakcinisanima, kao i fotografija premijera Modija s dvije poruke na engleskom i lokalnim jezicima.

Peter smatra da se poruke na certifikatu i fotografiji koriste kao propagandna.

Visoki sud u Kerali, koji je saveznoj i državnoj vladi dao dvije sedmice za odgovor, razmotrit će sljedeće sedmice Peterov zahtjev koji ne želi Modijevu fotografiju na potvrdi o vakcinisanju.

Fotografija premijera na potvrdi o vakcinaciji bila je na meti kritika njegovih političkih protivnika. U nekoliko država predvođenih opozicijom, fotografija je navodno zamijenjena fotografijom državnog političkog vođe.

Nedavno je, nakon prigovora Vrhovnog suda, uklonjena Modijeva fotografija iz službenih sudskih e-poruka.

Izvor: AA