Mikrohelikopter - Kina razvila prototip minijaturnog helikoptera Istaknuto

Autor  Sep 06, 2021

Kina je razvila prototip minijaturnog helikoptera za nadzor u misijama na Marsu, nakon što je njihov robotski rover izvršio povijesno slijetanje na Crveni planet prije nekoliko mjeseci.

Prema fotografijama objavljenim na web stranici Kineske nacionalne svemirske agencije, prototip je po izgledu sličnom robotskom helikopteru Ingenuity, kojeg je NASA razvila ove godine za svoj rover Perseverance.

Iz agencije su priopćili da bi helikopter mogao biti alat za daljnje kinesko istraživanje Marse, ali nisu naveli više detalja, prenose svjetski mediji.

Kina je u svibnju po prvi put svojim roverom sletjela na Mars i tako postalo druga država nakon Sjedinjenih Američkih Država koja je to učinila. NASA-in najnapredniji rover, Perseverance, sletio je na Crvenom planetu u veljači.

NASA je u travnju potvrdila da je njihov minijaturni helikopter, težak 1,8 kilograma, uspješno izvršio svoj prvi let od 40 sekundi te da se uzdigao na visinu od oko tri metra, ostao na mjestu oko 30 sekundi, a zatim se vratio na površinu Marse .

Genijalnost je od tada napravila više od 10 izleta i prešla udaljenost od preko dva kilometra s vremenom od ukupno 20 minuta.