Dan pripravnosti na epidemije, proglasio UN Istaknuto

Autor  Dec 08, 2020

Godinu dana nakon pojave koronavirusa, Opća skupština UN-a proglasila je u ponedjeljak 27. prosinca Međunarodnim danom pripravnosti na epidemije, u pokušaju da osigura da se nauče lekcije iz pandemije koronavirusa za buduće zdravstvene krize.

Koronavirus se pojavio u kineskom gradu Wuhanu krajem prošle godine i potom proširio po cijelom svijetu, zarazivši dosad više od 66 milijuna ljudi i usmrtivši oko 1,5 milijuna.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je u ožujku pandemiju, za što su SAD i više drugih zemalja rekli da je došlo prekasno.

Opća skupština UN-a koja ima 193 članice usvojila je konsenzusom rezoluciju u kojoj priznaje potrebu "podizanja razine pripravnosti kako bi na svaku epidemiju koja bi se mogla pojaviti odgovor bio što je moguće brži i što je moguće učinkovitiji".

S obzirom da je Opća skupština ranije proglasila međunarodne dane posvećene šahu ili jogi "čini se poštenim da i epidemije imaju svoj dan", objavio je čelnik međunarodne krizne skupine UN-a Richard Gowan.

"Pandemija nas je zatekla nespremne"

UN-ova rezolucija ističe važnost međunarodne suradnje i multilateralizma.

"Pandemija nas je zatekla nespremne, ali je i poslužila kao poziv na buđenje za poboljšanje naše pripravnosti", rekao je vijetnamski veleposlanik Dang Dinh Quy predstavljajući rezoluciju, prenosi Hina.

"Vjerujemo da će Međunarodni dan pripravnosti na epidemije biti dobar način za postizanje tog cilja", dodao je.

Atrakcija