Covid ubrzao robotizaciju - kirurških robota u vrijeme pandemije sve je više Istaknuto

Autor  Nov 30, 2020

U borbi protiv koronavirusa pomažu i roboti. Mjere temperaturu, uzimaju briseve, dezinficiraju prostore, održavaju red pa ih sve češće naručuju bolnice, škole, tvornice, restorani. Izdvojili smo zanimljive robote koji u ovim izvanrednim vremenima učinkovito zamjenjuju ljudski rad.

Japanski robot opremljen senzorima i kamerama trgovcima je itekako koristan. Kupce upozorava na obvezno nošenje maske i socijalnu distancu, a pomaže i pri kupnji. U kineskim, pak, školama roboti učenicima serviraju hranu.

Zvuči neobično, no u azijskim restoranima roboti čak i kuhaju po želji gostiju. Zbog porasta internetske trgovine sve su popularniji i roboti dostavljači, objavio je HRT. Isporučuju pakete, a u tvornicama diljem svijeta pakiraju i skladište robu.

I kirurških robota u vrijeme pandemije sve je više, mnoge kompanije ljudski rad zamjenjuju robotskim. I Hrvatska ima tehnološke tvrtke koje razvijaju robotiku. Osječki inovatori osmislili su robota za dezinfekciju bolnica, no u svakodnevnoj primjeni skupih, ali isplativih robota još je premalo.


Atrakcija