Vakcina obavezna za putovanje - Qantas zahtijeva da međunarodni putnici budu vakcinisani Istaknuto

Autor  Nov 24, 2020

Australska aviokompanija smatra da je nužno da se međunarodni putnici vakcinišu protiv COVID-a 19 prije leta.

Australska aviokompanija Qantas ustrajat će ubuduće na tome da se međunarodni putnici vakcinišu protiv COVID-a 19 prije leta, opisavši mjeru kao "nužnu".

"Mijenjamo naše uvjete te ćemo od međunarodnih putnika tražiti da budu vakcinisani prije leta", rekao je izvršni direktor Alan Joyce za mrežu Channel Nine, prenosi Hina.

"Mislimo da je to svakako nužno kad je riječ o međunarodnim posjetiteljima i ljudima koji napuštaju zemlju", dodao je.

Australija je zatvorila svoje međunarodne granice u martu za vrijeme prvog vala pandemije i zahtijeva da povratnici iz inostranstva ostanu u karantenu dvije sedmice.

Australska država Victoria, koja je bila žarište epidemije u zemlji, u utorak je rekla da nema aktivnih slučajeva korona virusa, prvi put u više od osam mjeseci, te je na tragu da efikasno eliminira virus.
Ukinuto 8.500 radnih mjesta

U drugoj državi po broju stanovnika u Australiji nema novih slučajeva 25. dan zaredom, a na snazi su ograničenja na javni saobraćaj te je zatvoren veliki dio kompanija nakon vrhunca zaraze početkom augusta s više od 700 dnevnih slučajeva.

Na Victoriju otpada više od 73 posto ukupnog broja zaraženih i 90 posto smrtnih ishoda povezanih s COVID-om 19 u Australiji.

Australija je prijavila više od 27.800 slučajeva i 907 smrtnih ishoda od početka pandemije.

Kao i druge aviokompanije u svijetu, Qantas je zbog dramatičnog pada prometa izazvanog koronakrizom ukinuo 8.500 radnih mjesta i prizemljio više od dvjesto aviona.

Atrakcija