Šta će Krizni štabovi sada?! Tomašević: Najviše zaraza širi se upravo unutar obitelji Istaknuto

Autor  Nov 23, 2020

Nakon što je u proljetnom valu epidemije bila jedna od najpogođenijih zemalja, Italija je ovih dana ponovno zemlja s najvećim brojem novozaraženih u Europi s oko 35 tisuća novih slučajeva zaraze i 700 preminulih - na dan! Iz Rima je za Dnevnik HTV-a govorio Silvije Tomašević.

- Italija se naravno pripremila za drugi val. Možda nedovoljno, ali se pripremila. Samo jedan primjer - na početku prvog vala pandemije imala je oko 5000 mjesta na intenzivnoj njezi. Sada ima 11 tisuća. Trenutno na intenzivnoj njezi ima 3800 pacijenata. Širenje zaraze odnosno veliki broj zaraženih rezultat je velikog broja uzimanja briseva, oko 200 tisuća dnevno. Mnogi su, naravno, pozitivni i oko 700 tisuća njih je na kućnoj njezi, nije u bolnicama. Problem je broj mrtvih. Međutim, moramo znati da u Italiji prosjek godina umrlih od koronavirusa je 82 godine. Od njih, 65 posto je imalo najmanje tri patologije. Još 20 posto dvije patologije i ostali po jednu ili nijednu. Dakle, riječ je uglavnom o bolesnicima koji su inače bili i u bolnicama i osjetljivi na koronavirus. Širenje zaraze nastalo je i zbog ležernog držanja u ljetnim mjesecima, a i onda kada su otvorene škole, mladi su izlazili, bili su neoprezni i širili su zarazu unutar obitelji. Najviše zaraza se širi upravo unutar obitelji, rekao je.

Strože mjere do Božića

Stanovnici mnogih europskih zemalja već su tjednima u karanteni. Očekuju da će novi lockdown usporiti pandemiju kako bi imali koliko-toliko normalan Božić.

Plesne škole u Toulouseu prosvjeduju jer su zatvorene prije gotovo mjesec dana kad je u Francuskoj drugi put proglašena karantena.

Uoči Božića jača pritisak na francusku vladu, posebno trgovaca, da popusti mjere. Kako se zdravstvena situacija ondje donekle popravlja, rastu očekivanja da će predsjednik Macron u svom obraćanju u utorak možda najaviti postupno ublažavanje nekih ograničenja.

Prema anketi koju je proveo britanski tjednik Observer, većina Britanaca božićne blagdane radije bi provela u karanteni nego da im se nove restrikcije nametnu u siječnju.

Što će nove mjere donijeti Britancima, danas treba odlučiti vlada Borisa Johnsona, a premijer će o tome, videovezom iz samoizolacije, parlamentu govoriti sutra.

U Leipzigu jučer, u Berlinu danas, ponovno prosvjedi protivnika i pristaša mjera njemačke vlade za suzbijanje pandemije.

- Užasavajuće je da obitelji stoje rame uz rame s neonacistima, a ne distanciraju se od njih, kaže prosvjednik Jonas.

Sve više saveznih i pokrajinskih dužnosnika zauzima se za produljenje mjera zatvaranja i nakon 30. studenog jer dosad, kažu, nisu dale željene rezultate.

Isto zaključuju i slovenske vlasti pa su mjere produljili najmanje na još idući tjedan.

U Portugalu je izvanredno stanje produljeno do 8. prosinca. Ograničavaju se putovanja unutar zemlje, uoči dva državna praznika bit će zatvorene škole.

U susjednoj Španjolskoj, jednoj od europskih zemalja najteže pogođenih pandemijom, Madrid ponovno otvara ulični sajam Rastro.

- Trima dronovima nadzirat ćemo napučenost i sigurnost, kažu u madridskoj policiji.

Ikona Madrida stara 300 godina, zatvorena prije osam mjeseci zbog epidemije, radit će, ali uz mnoga ograničenja.

Atrakcija