Ptičja gripa u Hrvatskoj se širi - Vučković: Sve činimo da spriječimo širenje ptičje gripe

Autor  Nov 19, 2020

Poduzimaju se sve mjere sprječavanja širenja virusa influence ptica koja je potvrđena na području Koprivničko- križevačke županije, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković nakon sjednice Vlade. Istaknula je da je riječ o podtipu za koji do sada nije potvrđen prijenos na ljude.

Ministrica Vučković dodala je da će se o pojavi bolesti obavijestiti države članice EU-a, a organizirat će se i nacionalni stožer.

Naglasila je da je na pojavu prve sumnje zabranjen promet i premještanje životinja te se popisuju gospodarstva u užem i širem okruženju, javlja Hina.

Na pitanje zna li se odakle je virus stigao, kazala je kako Ministarstvo danima obavještava javnost o pojačanim mogućnostima širenja ptičje gripe i to baš tipa H5N8, jer ga najviše šire ptice selice u cijeloj Europi. Prije nego se pojavio u Hrvatskoj potvrđen je u 13 zemalja EU-a kod uzgoja peradi, odnosno sedam zemalja kod divljih ptica, kazala je, prenosi HRT.

Podsjetila je da je prije nekoliko dana na snagu stupila naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Hrvatske, kojom su određene minimalne biosigurnosne mjere koje su posjednici peradi dužni redovito provoditi. To su onemogućavanje kontakta domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebno pticama vodaricama koje su najčešći "rezervoari" virusa.

Na farmi tovnih purana na području Koprivničko-križevačke županije u srijedu je utvrđena influenca ptica (podtipa H5N8), izvijestilo je Ministarstvo napominjući da su u tijeku daljnje laboratorijske pretrage koje će utvrditi u koju skupinu patogenosti pripada virus (visoko ili nisko patogeni).

Atrakcija