'Danas sam naučio': Zanimljive stvari koje se ne uče u školama

Autor  Nov 18, 2020

“Danas sam naučio” ili skraćeno DSN (eng. TIL) je izraz koji se obično koristi u naslovu posta ili teme pri uvođenju zanimljive činjenice ili trivijalnosti koja je ranije bila nepoznata, na sličan način kao fraza "da li ste znali?".

Bored Panda je sastavila listu nekih od najboljih dragulja "Danas sam naučio" koji se mogu pronaći na internetu, pa uživajte.

1. Danas sam naučio da je 1920. godine, grad Jackson, Wyoming, izabrao gradsko vijeće svih žena s razlikom od 2: 1 nad muškarcima, privukavši najviše glasača koje je grad ikad vidio. Poznate kao "vladari sitnih mantila", žene su služile tri godine i učinile su puno da očiste ozloglašeni grad bez zakona.

2. Danas sam naučio da pčele spavaju zagrljene u cvijeću I sve je nekako postalo ok.

3. Danas sam naučio o Kenu Allenu, orangutanu sa Bornea u zoološkom vrtu u San Diegu, koji je tri puta pobjegao iz svog zatvora. Nikad se nije agresivno ponašao prema bilo kome tokom bijega i uglavnom je lutao po zoološkom vrtu gledajući druge životinje.

4. Danas sam naučio da je Bill Murray jednom vozio taksi, kako bi vozač taksija mogao provesti vrijeme svirajući saksofon na stražnjem sjedištu. Vozač taksija napomenuo je da nikada nije imao vremena da svira saksofon jer je morao raditi 14 sati dnevno. Murray je preuzeo vozačko mjesto kako bi napokon mogao odsvirati neke melodije.

5. Danas sam naučio da je osnivač Hyundaija rođen u siromašnoj seljačkoj porodici u današnjoj Sjevernoj Koreji. Godine 1998. poslao je 1001 kravu u svoj rodni grad u Sjevernoj Koreji kao otplatu za jednu kravu koju je ukrao početkom 1930-ih kako bi si priuštio kartu za voz do Seula i pobjegao od siromaštva.

6. Danas sam naučio da je 1790-ih, student iz Oxforda predstavio upotrebu gvana (ptičjeg izmeta) kao gnojiva. Širio je gvano po univerzitetskom travnjaku, koristeći ga za sricanje G U A N O. Travnjak je ubrzo pročišćen, ali kad je došlo proljeće, riječ GUANO bila je jasno vidljiva, rasla je više i gušće od ostatka trave.

7. Danas sam naučio da su slonovi odlični plivači na daljini. Mogu plivati do šest sati i 48 kilometara. Oni su toliko poletni da ako se umore u vodi, mogu se jednostavno odmoriti plutajući i neće potonuti. Svoju surlu mogu koristiti i za ronjenje na dah.

8. Danas sam naučio da je je 1980. FBI osnovao lažnu kompaniju i pokušao podmititi članove kongresa. Gotovo 25% testiranih prihvatilo je mito i osuđeno je.

9. Danas sam naučio da je na Falklandima napušteno minsko polje slučajno postalo utočište pingvina. Mine su postavljene u sukobu na Falklandskom otoku i od tada su tamo, držeći ljude podalje. Lokalni magelanski pingvini su premali da bi ih pokrenuli.

10. Danas sam naučio da rupe u saću zapravo ne počinju kao šestougli. Pčele stvaraju kružne cijevi raspoređene jedna u drugu. Toplota nastala djelovanjem pčela omekšava vosak koji povezuje praznine između rupa. Tada se vosak stvrdne u energetski najefikasniji oblik, šestougao.

11. Danas sam naučio da šišmiši ne samo da proizvode visoke zvukove za eholokaciju, već i mnoge vrste šišmiša pjevaju. Tim znanstvenika koji je analizirao pjesmu jedne vrste preveo ju je kao sekvencu koja se otvara pozdravom, zatim rodnom identifikacijom, zatim nekim geografskim podacima i zatim odjeljkom "razgovarajmo".

12. Danas sam naučio da je 44% odraslih zadržalo svoje lutke i igračke iz djetinjstva, a čak 34% odraslih i dalje spava sa plišanom igračkom svake noći.

13. Danas sam naučio da je Chris Evans više puta odbio ulogu kapetana Amerike zbog anksioznosti, straha od deset filmova i pažnje javnosti. Otišao je na terapiju prije nego što je preuzeo ulogu.

14. Danas sam naučio da divlji orangutani koriste ljekovite biljke za smirivanje upale zglobova i mišića. Majmuni žvaču lišće biljke Dracaena cantleyi kako bi stvorili bijelu pjenu koju zatim utrljaju na svoja tijela. Lokalni autohtoni ljudi takođe koriste biljku u iste svrhe.

15. Danas sam naučio da crvene stvari ispuštene iz aviona za gašenje šumskih požara takođe djeluju kao đubrivo.

16. Danas sam naučio da u Japanu postoji bar u kojem možete sjediti I gledati kako se obrađuje smeće.

17. Danas sam naučio da je 2007. godine 33-godišnji Steve Way imao preko 100 kg, pušio 20 cigareta dnevno i redovito jeo nezdravu hranu. Kako bi prevladao zdravstvene probleme povezane sa životnim stilom, počeo je ozbiljno da se bavi trčanjem. 2008. godine istrčao je Londonski maraton za manje od 3 sata, a 2014. godine postavio je britanski rekord od 100 km.

18. Danas sam naučio kako izgledaju jaja ajkule.

19. Danas sam naučio da Miguel Wattson, električna jegulja iz Tennesseeja ima vlastiti Twitter račun. Kad god ispušta dovoljno velik trzaj, tweet će mu se automatski poslati na račun EelectricMiguel. Osim što šalje tweetove, pomaže i u napajanju božićnih drvca u akvariju.

20. Danas sam naučio da je svečana odjeća rimskog građanina bila Toga. Tokom rimskih izbora, oni koji su se kandidovali za političku funkciju trljali bi svoju Togu blistavo bijelom kredom kako bi se istakli. Nazvana Toga Candida (čisto-bijela), od ove odjeće potječe riječ "kandidat".

Izvor: Bored Panda, Atrakcija