Najveći pad vakcinacije djece u posljednjih 30 godina - najveći pad vakcinacije djece u posljednjih 30 godina

Autor  Jul 15, 2022

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Dječiji fond Ujedinjenih naroda (UNICEF) objavili su da je zbog negativnih efekata epidemije COVID-19 na globalni zdravstveni sistem, zabilježen najveći pad vakcinacije djece u posljednjih 30 godina.

U zajedničkoj izjavi navedeno je da je stopa primjene vakcina protiv difterije, tetanusa i hripavca (DTP), smanjena za pet posto od 2019. do 2021. godine, te da 25 miliona djece nije moglo primiti prvu ili drugu dozu DTP vakcine samo u 2021.

Uočeno je da je globalna vakcinacija protiv HPV virusa pala za skoro 15 posto nakon COVID-19, a ovaj nedostatak je povećao zdravstveni rizik kod djevojčica.

Navedeno je da je najveći pad vakcinacije djece zabilježen kod malih boginja, pri čemu je stopa vakcinacije protiv morbila pala za 81 posto u 2021. godini, na najniži nivo od 2008. godine.

Prijavljeno je da prošle godine 24,7 miliona djece nije vakcinisano protiv morbila, što je za 5,3 miliona više nego 2019.

Boginje i upala pluća

Naglašeno je da je zabilježen najveći pad vakcinacije djece u posljednjih 30 godina.

Tom prilikom obratila se i direktorica UNICEF-a Ketrin Rasel (Catherine Russell) navodeći da je ovo smanjenje vakcinacije alarmantno za zdravlje djece.

- Svjedoci smo najvećeg pada vakcinacije djece u jednoj generaciji. Moramo napraviti imunološku kompenzaciju za milione djece koja ne mogu dobiti potrebne vakcine - rekla je Rasel.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Gebrejsus (Ghebreyesus) je podvukao da trenutnu borbu protiv COVID-19 treba voditi zajedno sa borbom protiv smrtonosnih bolesti kao što su boginje i upala pluća.

Agencije