Peking se zatvara zbog covida, jučer su imali 49 novih slučajeva

Autor  Apr 29, 2022

Danas je u Pekingu zbog širenja covida-19 zatvoren dodatni broj dućana i obrta, stambeni blokovi su pod strogim mjerama izolacije, a vlasti nastoje otkriti što više kontakata zaraženih, dok u Šangaju, gdje su već mjesec dana na snazi drakonske restrikcijske mjere, ogorčenje sve više raste.

Gradske vlasti Pekinga su u utrci s vremenom i nastoje detektirati što više slučajeva covida i izolirati osobe koje su sa zaraženima bile u kontaktu.

Pekinška četvrt Chaoyang, s 3.5 milijuna stanovnika, prva je u kojoj je započeto masovno testiranje. U međuvremenu su "zaključani" cijeli stambeni blokovi te stanari ne mogu izaći iz svojih domova.

Zatvorene su i teretane, šoping-centri, kina, bazeni i wellness centri te knjižnice, a dostavljačima pošte i hrane je zabranjen ulazak u neke četvrti i stambena naselja.

Stanovnike se upozorava da će biti pravno odgovorni ako se ogluše na restrikcijske mjere i pridonesu širenju epidemije.

Imaju par desetaka slučajeva dnevno

Peking je u četvrtak zabilježio 49 slučajeva zaraze, a prethodni dan 50.

U međuvremenu u Šangaju, koji je već mjesec dana u strogom 'lockdownu', sve više rastu gnjev i ogorčenje. Svaku večer svoje nezadovoljstvo stanovnici te financijske prijestolnice izražavaju lupanjem u tave i lonce.

Zbog strogih mjera zatvaranja, taj najkozmopolitskiji grad u Kini stranci masovno napuštaju.