WHO: Nije trenutak za popuštanje anti-COVID mjera

Autor  Apr 14, 2022

Komitet Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za hitna pitanja je jednoglasno ocijenio kako nije trenutak da se „spusti gard“ prema pandemiji COVID-a 19, rekao je predsjednik komiteta Didier Houssin, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

„Situacije s pandemijom COVID-19 je daleko od završene”, rekao je on novinarima u Ženevi.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je rekao kako je na osnovu te ocjene zadržao na međunarodnom nivou najviši nivo uzbune WHO-a zbog COVID-a 19: „stanje hitne situacije za javno zdravlje“.

„Konstatirano je da je situacija s pandemijom COVID-19 daleko od završene: cirkulacija virusa je i dalje vrlo aktivna, smrtnost je i dalje visoka i virus se razvija na nepredvidiv način“, rekao je Houssin.

Opterećeni bolnički sistemi

Međutim, raste broj zemalja koje su ukinule sve ili dio zdravstvenih restrikcija uvedenih da bi se savladao virus.

„Nije trenutak da se spusti gard prema tom virusu, ne treba popustiti nadzor, testove i prijavljivanje, ne treba ublažavati društvene i zdravstvene mjere i ne treba odustati od vakcinacije”, rekao je predsjednik odbora za hitna pitanja.

Predsjednik WHO Ghebreyesus je rekao da je dobra vijest što je prošle sedmice u svijetu ukupno registriran najmanji broj umrlih od COVID-19 od početka pandemije. On je ipak naglasio da neke zemlje i dalje prolaze kroz vrhunce infekcije koja vrši pritisak na njihov bolnički sistem.

Također je ocijenio da je registriranje trendova ugroženo smanjenjem broja obavljenih testova.

Po posljednjem sedmičnom izvještaju WHO-a o epidemiološkoj situaciji, objavljenom u utorak, broj slučajeva COVID-a nastavlja padati treću uzastopnu sedmicu i to za 24 posto od 4. do 10 aprila u odnosu na prethodnu sedmicu. Broj umrlih je također opao za 18 posto u odnosu na prethodnu sedmicu.

Izvor: Fena