Covid-19 povećava rizik od ugrušaka krvi do šest mjeseci poslije zaraze

Autor  Apr 14, 2022

Covid-19 povećava rizik od nastajanja ugrušaka krvi do šest mjeseci poslije dobijanja bolesti, pokazuje studija objavljena danas u Britanskom medicinskom žurnalu (British medical Journal- BMJ).

Švedska studija pokazuje povećan rizik od duboke venske tromboze (ugrušaka krvi u nozi) do tri mjeseca poslije infekcije Covidom-19, pulmonarne embolije (ugrušaka krvi u plućima) do pola godine i izliva krvi (kao vrsta moždanog udara) do dva mjeseca poslije dobijanja bolesti.

Taj rizik je viši kod pacijenata koji imaju druge bolesti i onih koji su imali težak oblik Covida-19. Bio je uočljiviji tokom prvog talasa pandemije u odnosu na drugi i treći talas, navod studija.

Već se znalo da Covid-19 povećava rizik od teških oblika krvnih ugrušaka (poznatih kao venska tromboza) ali bilo je manje informacija o tome koliko dugo traje taj povećan rizik i da li varira po različitim talasima epidemije.

Istražitelji su tokom studije identifikovali više od milion osoba u Švedskoj koje su bile inficirane između 1. februara 2020. i 25. maja 2021, raspodjeljene po starosti, polu i mjestu stanovanja i poredili ih sa više od četiri miliona ljudi koji nisu imali pozitivan rezultat na Covid.

Prema istražiteljima povećan rizik za vrijeme prvog talasa zaraze u odnosu na dva koja su uslijedila mogli bi da se objasne poboljšanim tretmanima kasnije ili pokrivenost vakcinacijama kod starijih pacijenata.

Oni smatraju da ovi rezultati opravdavaju preduzimanje mjera za sprečavanje slučajeva tromboze, kao što je primjena lijekova koji sprječavaju formiranje ugrušaka u krvnim sudovima, posebno za pacijente visokog rizika, i naglašavaju značaj vakcinacije protiv Covida-19.

Ukazuje se na značaj vakcinacije protiv Covida, prenosi BBC. Postoji rizik od ugrušaka poslije vakcinacije ali je on daleko manji, ranije je utvrdila obimna britanska studija.

Izvor: Beta