Na Novom Zelandu kraj karantina, napušta se politika nula Covida

Autor  Nov 22, 2021

Novi Zeland početkom decembra će okončati tromJesečni karantin najvećeg grada u zemlji Aucklanda, i usvojiće novu strategiju borbe protiv koronavirusa, izjavila je danas premijerka Jacinda Ardern.

Premijerka je rekla da će od 23.59 časova 2. decembra Novi Zeland početi da primjenjuje nove metode borbe protiv Covida-19 i nastojati da suzbije delta soj virusa umjesto da pokuša da ga potpuno eliminiše.

"Teška istina je da je delta soj tu i nije spreman da nestane. Iako nijedna zemlja nije uspjela da eliminiše delta soj potpuno, Novi Zeland je u boljem položaju od većine drugih da se sa tim izbori", rekla je ona.

Do sada je njena vlada nastojala potpuno da eliminiše virus, primjenjujući takozvanu politiku nula Covida, sa strogim mjerama zaključavanja, rigoroznim trasiranjem kontakata i strogom kontrolom granica.

Novi sistem koji ne predviđa zaključavanja, predstavljen je kao sistem semafor. Zeleno znači da takoreći neće biti nikakvih kontrola za virus, narandžasto znači da se nosi maska na nekim mjestima, a crveno dozvoljava trgovinama da budu otvorene samo za vakcinisane klijente uz potrebno poštovanje fizičkog odstojanja.

Od koronavirusa je na Novom Zelandu, koji ima pet miliona stanovnika, umrlo 40 ljudi ali pritisak se pojačao da se okonča karantin uveden u Aucklandu od augusta, kada je detektovan delta soj.

Ardernova je prvo predvidjela da će promijeniti politiku kada stopa vakcinacije dostigne 90 odsto u zemlji ali je na kraju pomjerila ponovno otvaranje grada sa sadašnjom stopom vakcinacije od oko 83 odsto.

Premijerka je rekla da će Auckland prvo biti u crvenoj kategoriji, dodajući da vlasti još klasiraju druge zone.

Auckland je sada izolovan od ostatka Novog Zelanda, a prepreke na putevima treba da se uklone 15 decembra.

Strogi propisi za međunarodne dolaske ostaju na snazi, rekla je Ardern najavljujući da će ih ublažiti početkom iduće godine.


Izvor: Beta