Rebecca Grant: Vrijeme je za potpuno preispitivanje uloge Kine u svijetu, a posebno ekonomskih odnosa USA sa Kinom

Autor  Mar 30, 2020

Vrijeme je za potpuno preispitivanje uloge Kine u svijetu, a posebno ekonomskih odnosa USA sa Kinom. Razdvajanje se neće dogoditi odjednom, ali lijekovi, 5G bežični pristup, poljoprivredna politika i naravno uvoz i izvoz trebaju novi izgled postkoronavirusne ere.

Rebecca Grant: Koronavirus, Kina, USA - preispitivanje odnosa, od trgovine do Olimpijade (Foxnews)

Nakon što Amerikanci spuste krivulju rasta  koronavirusa, vrijeme je da se povuče još jedan potez: američka sve veća ekonomska ovisnost o Kini, gdje vladajuća Komunistička partija brine samo o tome da ostane na vlasti.

Činjenice su jasne. Kina nam nije prijatelj ili saveznik, niti je odgovoran poslovni partner. Trenutno se na zaustavljanje koronavirusa utječe između 30 posto i 40 posto svjetske nacionalne gospodarske proizvodnje, izračunala je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj u izvještaju za G20.

„Jednom kada se oslobodimo ove grozne pandemije, neophodno je da svi preispitamo tu vezu,“ izjavio je u subotu britanski političar Iain Duncan Smith za Daily Mail.
Kineski predsjednik Xi  je rekao da će nakon ovog pakla SAD i drugi okrenuti leđa globalizaciji. U pismu od G20 od 26. marta, Xi se založio za povećanje aktivnih zaliha lijekova i molio zemlje G20 da smanje tarife i zadrže nesmetani protok trgovine.

Xijeve riječi ne odgovaraju njegovim djelima. Kina se suočila s ovom globalnom krizom. Kina je pokušala otkriti porijeklo koronavirusa u američkoj vojsci i na Italiji. Ovi nesavjesni odgovori Komunističke partije pokazuju da Kina nije spremna djelovati pošteno ili saosećajno. Kina želi da traži pobjedu u svom „narodnom ratu“, kako je Xi nazvao, ali oni ne žele ništa da mijenjaju. Da, Peking je poslao ljekare i maske za lice. Ali dvomjesečni pokušaj zataškavanja Komunističke partije koštao je života širom svijeta.

Evo provjere. Za manje od dvije godine, Peking planira otvoriti Zimske olimpijske igre 2022. godine pod motom „Radostan susret na čistom ledu i snijegu“. Revoltirajuće, zar ne?

Ko želi slaviti sa Komunističkom partijom koja je predugo čekala da svijetu kaže istinu o njihovom izbijanju epidemije u Wuhanu?

Još 2015. godine, Peking bez snijega odabran je za OI, jer svijet još uvijek želi vjerovati u Kinu.

Vrijeme je za potpuno preispitivanje uloge Kine u svijetu, a posebno ekonomskih odnosa Sjedinjenih Država sa Kinom. Razdvajanje se neće dogoditi odjednom, ali lijekovi, 5G bežični pristup, poljoprivredna politika i naravno uvoz i izvoz trebaju novi izgled postkoronavirusne ere.

Vraćanje proizvodnje lijekova u SAD glavni je prioritet. Kina zbog pritiska u proizvodnji generičkih lijekova učinila je da SAD - i veliki dio svijeta - previše ovise o kineskim neregulisanim proizvođačima za uobičajene lijekove poput ibuprofena, doksiciklina i drugih.

Sve je jasnije da je koronavirus završio globalizaciju onakvu kakvu je znamo: faza koja potiče od dana kada je Kina pristupila Svjetskoj trgovinskoj organizaciji 11. decembra 2001. do decembra 2019. godine, kada je Kina pronašla odgovor na epidemiju virusa Wuhan.

Još jedna od glavnih pobjeda blokira Huawei od svjetske dominacije 5G kroz smiješno snižavanje cijena. Ta se bitka smatrala kritičnom mnogo prije koronavirusa i sada je jednostavno treba pobijediti. Rizik za pouzdanje Huaweija u prikupljanje podataka i vitalnu komunikaciju jednostavno je previsok.

Nosač za neurednu poljoprivrednu politiku. Izvoz poljoprivrednih proizvoda već je u toku. Kineska kupovina američke soje pogodila je 15-godišnji minimum tokom tarifnih ratova 2019. Kina i dalje postavlja 68-postotnu carinu na uvezenu američku svinjetinu.
SAD takođe mogu smanjiti kineski uvoz. U 2019. godini najveći američki uvoz iz Kine bili su mobilni telefoni u iznosu od 64 milijarde dolara, računari u iznosu 42 milijarde dolara, zatim igračke i sportska oprema po 26 milijardi dolara, s telekomunikacijskom opremom i odjećom od vune, svaka po 24 milijarde dolara. Uvoz mobitela udvostručio se od 2011. Moda, kućni uređaji, elektronika, svi ih imamo, ali nekako smo napravili mnogo manje tih stvari iz Kine prije 10 godina, a trebali bismo ponovo da ih proizvodimo.

Mi to možemo, ljudi, objavio je Foxnews. Kanada i Meksiko bili su prva dva američka trgovinska partnera u 2019. godini, a Kina je zauzela treće mjesto po ukupnoj vrijednosti, a to su izvoz i uvoz u kombinaciji. USA susjedi Kanada i Meksiko zaista su najvažniji partneri, koji čine kombinovano ukupno 30 posto američke ukupne trgovine, u odnosu na samo 13,5 posto za Kinu.

Kina je u 18 godina naučila malo od dobrog postupanja od strane velikih svjetskih ekonomija. Nije se mnogo toga promijenilo od 2007. godine, kada je Kina raznijela jedan svoj vlastiti  satelit u orbiti, stvarajući 3000 komada svemirskog smeća koji i danas ostaju problem. Da i ne govorimo o kineskim ilegalnim zračnim bazama u Južnom kineskom moru, njihovom novom nuklearnom oružju i njihovim preletima u Srednju i Južnu Ameriku.

Nadam se da će se Olimpijske igre 2022. godine preseliti u Norvešku i da će prije prve skijaške utrke u spustu SAD i saveznici poravnati krivulju uspona i upada Kine u zapadni ekonomski život.


Atrakcija