Članak je filtriran: Petak, 03 Septembar 2021

Novozelandska policija pucala je na "nasilnog ekstremistu" otprije poznatog policiji i nadahnutog ISIS-om i ubila ga, rekla je premijerka Jacinda Ardern, nakon što je šestero ljudi ranio nožem u supermarketu u gradu Aucklandu.

Objavljeno u Political Attractions
Petak, 03 Septembar 2021 10:29

Ronaldo u Guinnessovoj knjizi rekorda

Kapetan Portugala i novi-stari napadač Manchester Uniteda Cristiano Ronaldo upisao se u Guinnessovu knjigu rekorda.

Objavljeno u News Attractions

I dok se delta varijanta koronavirusa širi svijetom, stručnjaci se pitaju je li želja o stvaranju imuniteta krda cijepljenjem i dalje izvediva. Imunitet krda postiže se u trenutku kad je određeni dio populacije cijepljen protiv patogena ili je prebolio infekciju.

Objavljeno u Covid Attractions
Petak, 03 Septembar 2021 10:21

SPD u ispitivanjima pretekao Uniju CDU/CSU

Prvi puta nakon 2017. i tri sedmice uoči parlamentarnih izbora, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je prema ispitivanju javnog servisa ARD Deutschlandtrend od četvrtka preuzela vodstvo i pretekla demokršćansku Uniju CDU/CSU.

Objavljeno u Political Attractions

Američka agencija za avijaciju (FAA) objavila je u četvrtak da svemirski brod kompanije Virgin Galactic neće ponovo letjeti sve do zaključenja istrage o incidentu tokom leta u julu kada je nekoliko minuta u svemiru bio i milijarder Richard Branson, utemeljitelj kompanije.

“Svemirski brod SpaceShipTwo kompanije Virgin Galactic neće moći letjeti dok FAA ne odobri izvještaj o istrazi ili navede da problemi povezani s incidentom ne utječu na javnu sigurnost”, navodi se u izjavi, prenosi Hina.

Istraga se vodi o odstupanju od putanje tokom tog leta u julu koji je bio pomno medijski popraćen i koji je trebao obilježiti ulazak kompanije u doba svemirskog turizma.

“SpaceShipTwo je odstupio od putanje koju je odobrila kontrola zračnog prometa, u povratku prema Spaceport America”, svemirskoj bazi koju kompanija koristi u pustinji Novog Meksika, navodi se u saopćenju.

Sigurnosna upozorenja


U srijedu je list New Yorker objavio članak u kojem stoji da su u kokpitu broda tokom leta bila upaljena sigurnosna upozorenja, koja upozoravaju na težak problem koji je mogao dovesti do smrtonosnog ishoda.

Problem putanje mogao je ugroziti fazu povratka na Zemlju, navodi taj list.

U saopćenju prije objave FAA, Virgin Galactic je oštro osporio zaključke tog članka.

“Kada se brod našao na udaru vjetrova na velikim nadmorskim visinama, to mu je promijenilo putanju, a piloti i sistem pratili su putanju kako bi ostali u sklopu parametara misije”, precizirala je kompanija. “Naši piloti su prikladno odgovorili na promijenjene uvjete leta”.

IZVOR: AGENCIJE

Objavljeno u News Attractions

Američki predsjednik Joseph Biden proglasio je "kraj ere većih vojnih operacija za preuređenje drugih država i da je posao šefa Bijele kuće da brani osnovne nacionalne interese SAD", ali su slično činili i drugi američki predsjednici, piše britanski dnevnik "The Guardian".

Objavljeno u Political Attractions