Članak je filtriran: Petak, 08 Oktobar 2021

Na jednoj od najpopularnijih svjetskih stranica za zabavu 9GAG, ovih dana pojavila se fotografija iz BiH.

Objavljeno u Atrakcije

Astronomi već godinama upozoravaju na činjenicu da će se Zemlja, u nekom trenutku u budućnosti, naći na udaru asterodia koji bi mogao ugroziti opstanak čovječanstva. Iako se to neće dogoditi u sljedećih nekoliko godina, svemirske agencije diljem svijeta već razvijaju scenarije kojima bi spriječili katastrofalni sudar asteroida i Zemlje.

Objavljeno u News Attractions
Petak, 08 Oktobar 2021 10:06

Beskorisno govoriti o Fileovom modelu

Predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH Božo Ljubić za Federalnu TV je rekao da se BiH istinski nalazi možda u najdubljoj institucionalnoj i političkoj krizi od Dejtona.

Objavljeno u XAttraction
Petak, 08 Oktobar 2021 10:00

PCR biznis u RS - DW

Nabavna cijena PCR testa bila je 0,44 dolara a Institut RS za javno zdravstvo ih je nabavljao za 30 do 80 maraka. Distributeri tvrde da su tenderi bili namješteni. UNDP je donirao više od polovine testova.

Objavljeno u XAttraction

Poljski premijer Mateuš Moravjecki pozdravio je u petak u objavi na Facebooku presudu poljskog suda u kojoj se navodi da su neki dijelovi sporazuma s Evropskom unijom nekompatibilni s poljskim ustavom.

Objavljeno u Political Attractions

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je objavila definiciju produženog covida, termin koji se koristi da se opišu stalni zdravstveni problemi koje imaju osobe koje su preležale korona virus.

Objavljeno u Covid Attractions

Dvanaest država članica Evropske unije (EU) poslalo je zajedničko pismo Komisiji EU-a tražeći da se granice EU-a protiv migranata ojačaju "fizičkim preprekama" i da se pravni okvir u Europi prilagodi "novim stvarnostima".

Objavljeno u Political Attractions

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson sastao se 4. oktobra sa ambasadorima i drugim predstavnicima ambasade Austrije, Njemačke, Italije, Nizozemske, Švedske i Velike Britanije kako bi diskutovali o sredstvima, metodama i najboljim primjerima iz prakse koji će obezbijediti da korumpirani pojedinci snose odgovornost za svoja djela radi bolje budućnosti za sve građane BiH.

Objavljeno u Political Attractions

Članice Europske unije zasad nemaju zajedničke stavove kako bar srednjoročno povećati izglede da se Zapadni Balkan ugradi u strukture Unije, što se vidi i kao glavni zaključak susreta EU i regije u Sloveniji. Ali će Europska komisija najprije ovog mjeseca objelodaniti izvještaje o reformama u regiji, da bi potom lideri EU održala bitnu raspravu o geopolitici, granicama Unije, uključujući i proširenje, potvrdili su agencije Beta službenici EU u Briselu.

Oni su ukazali na to da je poslije samita na Brdu kod Kranje njemačka kancelarka Angela Merkel predočila da ne misli da je svrsishodno utvrđivanje nekih datuma za članstvo za partnere sa Zapadnog Balkana, već da to treba da uslijedi "kad budu ispunjeni uvjeti", dok je francuski predsjednik Emmanuel Macron priopćio je da će EU uskoro održati "suštinsku raspravu o geopolitici Unije i proširenje".

Macron je stav Francuske, ali i još nekih članica Unije, obrazložio je tako što je rekao da "moramo najprije temeljito preoblikovati funkcionisanje EU, jer je to već teško sa postojećih 27 članica".

Macron je naglašen da "Unija mora odrediti svoje vanjske granice i razmotriti politiku i odnose prema susjedima, a posebno prema Rusiji i Turskoj", što drugim riječima znači da se vidi, kad i pod kojim uvjetima, bi se granice Unije "mogle proširiti i na Zapadni Balkan ".

Mediji i analitičari su mahom ocijenili da je ishod samita na Brdu kod Kranja znači da je EU za neko dogledno vrijeme stavila rampu na mogućnosti da otvori vrata nekom od kandidata za članstvo.

Već je, kako je zaključeno, ponuđen paket financijskih potpora i ulaganja da se jače ekonomskom suradnjom, trgovine među istim zemljama regiona na temelju EU vrijednosti i pravila pospješili su ekonomski boljitak koji je olakšao i politički preobražaj Zapadnog Balkana, a vrijeme i željeno dostizanje stepena demokratskog i ekonomskog razvitka koji bi uvjetovao članice EU -a da se kandidiraju iz regije zaslužuju članstvo.

Macron je ponovio da je "potreban politički angažman i investicije EU kako bi se postigla već trgovinska i ljudska integracija u regiji i zajednička politika postupno prema manjinama".

Francuski predsjednik je, međutim, predočio da u regiji postoje i dalje vrlo komplikovani odnosi, posebno kad je riječ o Srbiji i Kosovu, ocjenivši da je "došlo i do nazadovanja, vraćanja u historiju i velike napetosti".

Angela Merkel je navela da bi utvrđivanje datuma, rokova za članstvo kandidata sa Zapadnog Balkana značila da bi se EU našla pod pritiskom da se ispuni i ako bi se ispostavilo da se kandidati uopće još nisu ispunili uvjeti, demokratski stasali i ekonomski ojačali da to bude moguće.

Objavljeno u Political Attractions