Robotska ruka za brže kucanje i postavljanje rekorda u igricama

Autor  Nov 26, 2017

Futuristička kompanija Youbionic razvila je, uz pomoć 3D štampača, rukavicu koja dodaje dvije šake na ljudsku ruku, piše internet magazin Gizmodo.

Svrha vještačkih udova obično je zamjena za izgubljene udove. Pojedini projekti, međutim, nisu posvećeni razvijanju proteza, već povećanju mogućnosti zdrave osobe korišćenjem sličnih uređaja.

Autor teksta navodi da vještački udovi nude niz mogućnosti, kao što je "brže kucanje na tastaturi, postavljanje nevjerovatnih rekorda u igricama ili nošenje dodatnih piva u sve četiri ruke".

Robotske ruke trenutno imaju ograničenje na osnovne položaje "otvorene i zatvorene" šake, čiji pokreti se kontrolišu prstima osobe koja ih nosi.

Materijal korišćen prilikom 3D štampe je plastika, koja je dosta lakša od metala, ali nije toliko trajna kao ljudska kost i meso.

Cijena jedne Youbionic rukavice sa dvije šake je oko 2.100 američkih dolara.

Ovo nije prvi put da se razvijaju mehanički udovi. Američki inženjeri su prošle godine kreirali robotsku "treću ruku" za bubnjare, koja može da se postavi na rame osobe koja svira bubnjeve i da se njome svira u ritmu pomjeranja ramena.

Japanci su nedavno razvili sistem sa dvije dodatne ruke, čije se pomjeranje kontroliše pomjeranjem stopala, piše Gizmodo.