×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 45

Makron osudio odluku Teherana

Autor  Jul 07, 2019

Francuski predsjednik Emanuel Makron osudio je danas odluku Irana da obogati uranijum iznad stepena usaglašenog sporazumom iz 2015. godine, saopšteno je danas iz njegove kancelarije.

U saopštenju se ističe da je francuski predsjednik ponovio da je 15. jul krajnji rok za nastavak dijaloga između strana, ali nije precizirano šta će se desiti nakon tog datuma, javlja Srna.

Iran je nešto ranije saopštio da će smanjiti svoje obaveze prema sporazumu potpisanom sa svjetskim silama 2015. godine tako što će podići stepen obogaćenja uranijuma.

Iranski zvaničnici su na konferenciji za novinare najavili da će Teheran svakih 60 dana nastaviti sa smanjenjem poštovanja obaveza, ukoliko države potpisnice sporazuma ne zaštite Iran od američkih sankcija.

Neimenovani iranski zvaničnik najavio je da će Teheran danas objaviti da će povećati nivo obogaćenja uranijuma na pet odsto, što je iznad ograničenja uspostavljenog nuklearnim sporazumom sa svjetskim silama 2015. godine.

Uranijum obrađen do čistoće od 3,67 odsto pogodan je za stvaranje električne energije i to je maksimalni nivo dozvoljen sporazumom.

Obogaćenje do 90 odsto uranijum stavlja u poziciju za proizvodnju nuklearnog oružja.

Atrakcija