U bašti restorana u Kini pronađeni otisci stopala dinosaurusa stari 100 miliona godina Istaknuto

Autor  Jul 20, 2022

Otisci stopala dinosaurusa stari 100 miliona godina otkriveni su u jugozapadnoj Kini u otvorenom dvorištu restorana u Leshanu, u provinciji Sechuan. Nekoliko kamenih jama zapravo su otisci dva sauropoda, vrste dinosaurusa koji su živjeli tokom perioda rane krede, rekla je paleontologinja i profesorka na Kineskom univerzitetu za geonauke Lida Xing.

Njen tim potvrdio je otkriće u subotu koristeći 3D skener, prenosi CNN.

Sauropodi, poznati po dugim vratovima i repovima, bili su najveće životinje koje su ikada hodale Zemljom. Mogli su da narastu do veličine tri školska autobusa i bili su toliko teški da se pod njima treslo tlo dok su hodali.

Dva sauropoda koja su ostavila otiske stopala vjerovatno su bila dugačka oko 8 metara, rekla je Xing.

Iako je mnogo fosila dinosaurusa iz perioda jure otkriveno u Sechuanu, pronađeno je mnogo manje fosila iz perioda krede. Xing je rekla da je period krede ; "zlatno doba dinosaursa" i da je "ovo otkriće kao dio slagalice koji opisuje period krede u Sechuanu i svjedok je raznolikosti dinosaurusa".

Brzi razvoj Kine posljednjih decenija otežao je paleontologiju, proučavanje drevnog života putem fosilnih zapisa.

"Rijetkost je naći fosile u gradu, jer su svi prekriveni zgradama", izjavila je Xing.

Njen tim ima za cilj da posjeti mjesta potencijalnih otkrića u roku od 48 sati od prijema izvještaja, iz straha da bi "u roku od nekoliko dana mogli biti uništeni građevinskim radovima". Prije nego što je na njoj izgrađen restoran, lokacija je korišctena kao farma pilića, pa su otisci dinosaurusa bili zatrpani slojevima prljavštine i pijeska što ih je štitilo od erozije i oštećenja.

Prljavština je uklonjena tek prije godinu dana kada je restoran otvoren a vlasniku se dopao prirodan izgled neravnog kamena, pa ga je ostavio netaknutim umjesto da ga izravna cementom.

Rezultat toga je dobro očuvan otisak dinusaursa rekla je Xing.

"Kada smo stigli otkrili smo da su otisci veoma duboki i prilično očigledni. Da se ovo desilo prije 10 godina, niko mi ne bi poslao fotografije otisaka za koje sumnja da je napravio dinosaurus. Ali sada dobijam dosta fotografija od građana, i svake godine potvrđujem nekoliko otisaka", rekla je ona.