Pivo iz svemira - Rasprodato “Svemirsko pivo” napravljeno od hmelja koji je tri dana provelo u svemiru Istaknuto

Autor  Nov 04, 2021

U pretprodaju je pušteno i odmah rasprodato pivo napravljeno od hmelja, koji je proveo tri dana u svemiru u okviru "Space X" historijske misije leta civilne posade u orbiti oko Zemlje.


Pivnica “Adams brewery” iz Bostona poslala je 30 kilograma hmelja u svemir 15. septembra u okviru misije “Inspiration4”, a po povratku na Zemlju od toga su napravili ograničenu seriju piva, koju su nazvali “Space Craft IPA”.

Cijena pakovanja od četiri limenke tog piva iznosi 22,33 dolara i u prodaju će službeno biti pušteno 16. novembra. Pivo će se prodavati samo u SAD, a u sebi će imati aromu marakuje, guave i grejpa, ali će sadržavati i klasičnu gorčinu kraft (zanatskog) piva.

Pivnica se okrenula društvenim mrežama kad je tražila naziv za svoje svemirsko pivo, a naziv “Space Craft” odabrano je među više od 5.000 prijedloga. Ova američka zanatska pivnica nije prva koja ima ambicije da proizvodi pivo iz svemira.

Slične planove ima i “Budwiser”, koji želi da napravi pivo za buduće koloniste na Marsu, navodi britanski list “Daily mail”.

Već su poslali nekoliko pošiljki ječma na Međunarodnu svemirsku stanicu, kako bi bolje razumjeli kako se priprema piva može organizovati u svemiru.