Otkaz za čarobnjaka - Službeni čarobnjak Novog Zelanda nakon 23 godine dobio otkaz Istaknuto

Autor  Okt 15, 2021

Službeni čarobnjak Novog Zelanda, možda jedini čarobnjak kojeg je imenovala država, skinut je s platnog spiska, što je dovelo do kraja 23 godine duge karijere.

Čarobnjak, čije je pravo ime Ian Brackenbury Channell (88), bio je unatrag dvadeset desetljeća pod ugovorom s gradskim vijećem Christchurcha radi promoviranja grada kroz "činove čarobnjaštva i druge usluge čarobnjaka", po cijeni od 16.000 dolara godišnje. Ukupno mu je plaćeno 368.000 dolara.

Čarobnjak, rođen u Engleskoj, počeo je izvoditi čarobnjačke i zabavne radnje u javnim prostorima ubrzo po dolasku na Novi Zeland 1976. Kad ga je vijeće prvo pokušalo spriječiti, javnost se pobunila. Godine 1982. Udruga direktora galerije umjetnosti u Novom Zelandu reklamirala je da je postao živo umjetničko djelo, a zatim je 1990. tadašnji premijer Mike Moore zatražio je od njega da razmisli o tome da postane čarobnjak Novog Zelanda.

"Zabrinut sam jer vaše čarobnjaštvo nije na raspolaganju cijeloj naciji", napisao je Moore na svom službenom memorandumu.

“Stoga vam predlažem da hitno razmotrite moj prijedlog da postanete čarobnjak Novog Zelanda, Antarktike i relevantnih podmorja ... nema sumnje da će doći do implikacije u području uroka, blagoslova, kletvi i drugih natprirodnih stvari koje su izvan nadležnosti običnih premijera. "

Od tada je nastupio u Christchurchu, plesao se na kiši u Novom Zelandu u Australiji za vrijeme suše, a 2009. godine osvojio je medalju Queen's Birthday Honors. Ne, također je naišao na kontroverzu s komentarima o ženama.

U aprilskoj projekciji komične emisije o aktualnim komedijama na kanalu Three, New Zealand Today, koji je vodio Guy Williams, Čarobnjak je rekao da voli zadirkivati ​​žene govoreći im da su lukave, rekao je "da se služe lukavstvom kako bi dobili muškarce".

“Volim žene, opraštam im cijelo vrijeme, još nisam udario nijednu. Nikada nemojte udariti ženu jer prelako dobiju modrice ai reći će to susjedima i njihovim prijateljima ... i tada ste u velikoj nevolji. "

Vijeće je priopćilo da je čarobnjaku poslalo pismo u kojem se zahvaljuje za njegove usluge u Christchurchu proteklih desetljeća i obavještava ga da zatvaraju knjigu o njegovu ugovoru, reklama je glasnogovornica vijeća Lynn McClelland.

McClelland je dodao kako je to bila teška odluka, ali i kako će Čarobnjak "zauvijek biti dio (Christchurchove) historije".

Grad se kreće u novi turistički i promotivni smjer koji će odražavati njegove raznolike zajednice i "predstavljati živahan, raznolik, moderan grad koji je privlačan stanovnicima, domaćim i stranim posjetiteljima, novim tvrtkama i kvalificiranim radnicima migrantima", reklama je

Čarobnjak je rekao da je vijeće odlučilo prestati mu plaćati jer se ne uklapa u "vibracije" grada. Rekao je da je provokator.

"To znači da sam dosadan i star, ali u Christchurchu nema nikog poput mene".

"Radi se o tome da me ne vole jer su dosadni stari birokrati, a mene svi vole dok njih ne voli niko", rekao je.

Čarobnjak je dobro poznat stanovnicima Christchurcha, no posljednjih godina njegova se prisutnost u javnim događajima smanjila i rijetko se može vidjeti. Kaže da je to zato što ga je vijeće učinilo nevidljivim, te da nije odgovorilo na njegove prijedloge za poboljšanje turizma.

“Ali onda su otkazali ugovor, svi su pobjegli, probudili su se u meni gnijezdo stršljena, to je smiješno. Sljedećih nekoliko mjeseci bit će zaista zabavno. ”Čarobnjak je rekao da će se nastaviti redovno pojavljivati ​​u Christchurch Arts Centru, razgovarati sa turistima i mještanima. Centar je ovog mjeseca domaćin izložbe njegova života, koji podržava vijeće.

Na pitanje bi li prokleo vijeće zbog njegovih odluka, rekao je da radije daje blagoslov.

"Dajem djeci sretne snove, općenito dobro zdravlje i želim učiniti sve kako bi birokrati postali humaniji."

Izvor: The Guardian