Niko nikada nije uradio ništa slično - Italijan letio avionom kroz dva tunela Istaknuto

Autor  Sep 08, 2021

Ono što bi mnogi pomislili da je ludost, za Italijana Darija Costu bio je izazov. Srećom po njemu, uspio je i postao Guinnessov rekorder. U protivnom, vjerovatno ne bi bio živ.

Niko nikada nije proletio kroz tunel u avionu sve dok Costa nije to uradio. Da izazov bude veći, proleteo je kroz dva tunela brzinom od 245 kilometara na sat.

Costa, koji je profesionalni trkački pilot, upalio je svoj specijalno modificirani avion u subotu u ranu zoru u jednom od dva tunela Katalka na turskom sjevernom autoputu Marmara, prenosi „Red bull“.

Sa više od dvije decenije letačkog iskustva i brojnih dostignuća u kokpitu, 41-godišnji Italijan ima više od 5.000 sati u zraku, od čega polovinu radeći razne akrobatske manevre.

Okružen betonskim zidovima, Costa je poletio u prigušenom osvjetljenju u 6.43 sati po lokalnom vremenu, kada mu je sunce bilo iza leđa kako bi imali savršene ambientalne uvjete.

Činjenica da je bio ograničen prostorom odozgo i sa strane, Italijan je morao držati avion tik iznad asfalta istovremeno stabilno leteći i ne skrećući nimalo, jer su zidovi od krila bili udaljeni tek četiri metra.

Promjene u strujanju zraka zajedno sa vrlo osjetljivim upravljačkim kontrolama letjelice zahtijevaju od Coste reakcije brže od 250 milisekundi i fine milimetarske pokrete ruku tijekom čitavog leta.

redbull.com